Logo Diamant Juweelwinkel

THE QUEEN OF GEMS: PEARLS!

De grootte van een parel varieert van een speldenknop tot een duivenei. Een echte parel blijft altijd uniek!

Hoe ontstaat een parel eigenlijk?
Tegenwoordig worden parels vooral gekweekt, deze parels worden cultivéparels genoemd. Wat er gebeurd is dat er een klein korreltje parelmoer in een oester wordt gelegd en na twee jaar of langer kan het geoogst worden. Een andere manier bij zoetwaterparels is dat er geen parelmoer, maar mantelweefsel wordt ingebracht, dat oplost met als resultaat dat deze geheel uit parelmoer bestaat.

Schoonheid parels

Het is niet zo dat een grote parel meer waard is dan een kleine. Er wordt gelet op grootte, kleur, glans, vorm, perfectie, symmetrie en structuur. Er zijn dus zeven belangrijke factoren waarop gelet word.

Perfecte ronde parels zijn erg zeldzaam. Deze parels zullen dan vaak ook meer waard zijn. Kleine parels met meer imperfecties zullen niet meer dan een paar tientjes waard zijn.

LEUKE WEETJES OVER DE PAREL

  • Er zijn vier belangrijke soorten parels die gecultiveerd zijn. Dit betreft de Tahiti parels, de zoetwaterparels, de Akoya parels en de Zuidzee parels. Dit zijn de parels die worden gebruikt voor het maken van sieraden en te vinden zijn op juweelwinkel.nl
  • De grootste parel is 30 centimeter breed en 60 centimeter lang. Een visser zou deze hebben gevonden in 2006 maar heeft de parel 10 jaar lang verborgen gehouden onder zijn bed. Naar schatting zou de parel 88 miljoen euro waard zijn.
  • De ‘La Peregrina’ zou de meest bekende en onvergelijkbare parel zijn. Deze edelsteen is peervormig en in bezit geweest van Napoleon, Hollywood acrice Elizabeth Taylor en Koningin van Engeland Mary Tudor.
Vintage parels
Oorbellenparels met diamant

Nog meer te weten komen over parels? Lees de uitgebreide pagina op wikipedia over parels. Leer meer over de geschiedenis van parels en het ontstaan van parels.