Logo Diamant Juweelwinkel

14 KARAAT GOUD

14 karaat gouden sieraden zijn het meest voorkomend in Nederland en de meeste andere landen. Laten we eens kijken hoe 14 karaat gouden sieraden worden gemaakt en hoe je moet kiezen tussen sieraden met een hoger of lager karaat.

Hoe wordt 14 karaat goud gemaakt?

14 karaat goud is een legering. Dat betekent dat het een ‘mengsel’ is van verschillende metalen. 14 karaat goud wordt gemaakt door puur goud te mengen met koper, nikkel, zink, zilver of andere metalen. Deze ‘niet-gouden’ metalen worden toegevoegd om het sterker en duurzamer te maken. Puur goud is namelijk veel te zacht om er sieraden van te maken.

14 karaat goud keurteken 585Het is heel gemakkelijk om uit te rekenen hoeveel goud er gebruikt is voor 14 karaat. Om te beginnen moeten we weten hoeveel karaat puur goud is. Puur goud is namelijk 24 karaat. 14 karaat goud is dus 14/24e deel goud. Als je het ​percentage wil uit rekenen doe je dat door 14 karaat te delen door 24 karaat. De uitkomst van de som is het percentage goud dat er gebruikt is om 14 karaat goud te krijgen. De uitkomt is 58,3%

14 karaat goud stempels

Als je wilt weten of een sieraad van 14 karaat goud is dan zal je op zoek moeten gaan naar de keurtekens of stempel die in het sieraad staan. Probeer het met een loep op de zoeken.

De meest gebruikte markeringen zijn 14K, 14kt, een eikenblad of een vergelijkbare variant

Soms wordt karaat uitgedrukt als een percentage. Als je dus een stempel ziet met 583 of een soortgelijk cijfer dat 58.3% goud inhoud aangeeft (soms zie je het nummer 585), betekent dit ook dat het stuk 14 karaat is.

14karaat eikenblad
14 karaat goud
14 karaat stempel

14 karaat goud vergeleken met 18, 20, en 22 karaat goud

Gouden sieraden van 14 karaat vergeleken met sieraden van 18, 20 of 22 karaat goud bevat 14 karaat minder goud dan de hogere gehaltes.

Doordat 14 karaat goud minder goud bevat is het veel duurzamer en harder. Daarentegen is een hoger gehalte zoals 18 karaat goud een stuk geler van kleur, zuiverder en zachter. Dat is de reden waarom 18, 20 of 22 karaat goud gemakkelijker krassen, slijten, buigen en breken.

14 karaat goud kopen: wanneer is het een goede keuze?

14 karaat goud is een stuk betaalbaarder in vergelijking met 18 karaat of 22 karaat goud. Ook is het sterker en blijft het daarom langer mooi.

Kies 14 karaat sieraden als je van plan bent het veel te gaan dragen. Vooral als het een ring of armband is. Dit omdat een hoger karaat goud sneller slijt en krast. 18, 20 of 22 karaat is ook een stuk zachter dat het zal ook eerder gaan buigen.

Ook als u allergisch bent voor nikkel en de sieraden die u koopt niet nikkelvrij zijn, ga dan niet onder de 14 karaat

gouden ring diamanten
Oorbellen vintage 14 karaat