Logo Diamant Juweelwinkel

WAT IS CAMEE?

Camee is een grafeer techniek in edelstenen of schelpen. Door de verschillende tinten van de grondstof in lagen of in de ‘hoogte’ valt het afgebeelde motief meestal een stuk meer op. Meestal wordt camee uit schelpen gemaakt. Camee sieraden zijn vaak antieke sieraden. Ook zijn er camee sieraden gemaakt van koraal, lava en edelstenen

Camee uit verschillende materialen

De stenen camee
Steen camee is voornamelijk uit agaten gesneden. De agaat stenen hebben laagjes waardoor er prachtig camee gesneden kan worden. Onyx en carneool zijn de meest voorkomende varianten. De verwerking van deze materialen is veel zwaarder dan zachtere materialen (zoals schelp), maar het resultaat is ook veel gedetailleerder en fijner dan zachtere materialen.

De schelp camee
Rond 1800 werden schelp camee weer populair. Ook in de tijd van de renaissance (1300-1600) waren schelp camee erg populair. Schelpen zijn zachter dan laagstenen en dus gemakkelijker en sneller om te werken. De graveerders kozen schelpen met 3 lagen om de indruk te wekken van de grootst mogelijke driedimensionaliteit. Een grote verscheidenheid aan soorten schelpen maakte ook een grote verscheidenheid aan kleuren mogelijk in het ontwerpen van sieraden.

De koraal camee
Sinds de oudheid is koraal een bescherming geweest tegen boze geesten. Het koraal dat veel werd gebruikt voor het maken van camee was bloedkoraal. De officiële naam van bloedkoraal is ‘Corallium rubrum’. Bloedkoraal camee is vaak erg gedetailleerd en er worden zelf kleine sculpturen van gemaakt.

De lava camee
Een unieke camee gravure is van de lava steen. Eigenlijk is dit kalksteen dat werd gewonnen uit de voet van de Vesuvius vulkaan.  Om marketingredenen is dit als lavasteen verkocht. Sinds de jaren 1840 was het een populaire toeristische attractie voor rijke reizigers. Lava camee heeft een zeer grote driedimensionaliteit en straalt zo een verbazingwekkende levendigheid uit.

Koraal camee van Medusa in gouden hanger
Antieke armband met Camee, schelpcamee
  • 18 Krt. Gouden broche/hanger met camee | Antiek

  • Gouden broche/hanger met camee | Antiek

  • Vintage gouden broche met camee

  • Vintage gouden hanger met camee

  • Vintage gouden hanger met camee

  • Vintage gouden ring met camee