Logo Diamant Juweelwinkel

SIERADEN SCHOONMAKEN

Bij juweelwinkel.nl willen wij natuurlijk dat u maximaal kunt genieten van uw vintage sieraden. Het is belangrijk om uw sieraden goed te onderhouden, of het nu antieke, vintage of tweedehands juwelen zijn. Door de sieraden goed te onderhouden kunt u er veel langer van genieten en kunnen ze nog generaties lang mee.

Hier onder vindt u enkele tips om uw sieraden te onderhouden:

  • Juwelen poetsdoek; voor gouden en zilveren sieraden

Parels

 

Parels moeten gedragen worden. Als parels niet gedragen worden verliezen ze hun glans. Er wordt gezegd dat parels bloeien als ze dicht bij de huid gedragen worden. De oliën uit de huid voeden de parels en houden ze in leven. Vermijd haarsprays, parfums en body lotions bij de parels omdat dit de glans van de parel zal beschadigen. Snoeren (kettingen of armbanden) van parels moeten regelmatig worden gecontroleerd op slijtage en indien nodig opnieuw aangeregen worden. Bewaar parels verpakt in een zachte doek of zuurvrij papier (zakdoek of keukenrol) Houd ze weg van andere sieraden om te voorkomen dat ze krassen en in goede staat blijven.

Parels schoonmaken met een doek

Zilveren sieraden

 

Zilveren sieraden zullen in de loop van tijd dof en zwart worden. Zilver kan worden schoon gemaakt met een zachte zilver-polijst doek. Door een paar minuten te met de doek over het sieraad te wrijven zal de doffe kleur verdwijnen en gaat het zilver weer glimmen alsof het net uit de winkel komt. Na het oppoetsen nog even met warm water afspoelen en daarna af drogen met een droge zachte doek. Het is niet raadzaam zilver in een zilverbad schoon te maken. Vaak is deze manier van reinigen erg agressief en kan het de sieraden aantasten. Zilver is een zacht materiaal dus bewaar zilveren sieraden bij voorkeur opart om krassen te voorkomen.

Markasiet

 

Markasiet stenen zijn kleine edelstenen die meestal in zilver of zilverkleurig metaal zijn verwerkt. Markasiet stenen waren zeer populair in de jaren ’30 en ’40 van de vorige eeuw. Ze waren populair omdat ze glinsterden en schitterden als diamanten. De prijs van markanter was slechts een fractie van de prijs van diamanten. Markasiet sieraden moeten apart van andere sieraden bewaard blijven zodat de stenen niet beschadigd- of los raken. Markasiet zit meestal in zilver verwerkt, maar het niet verstandig om het met zilver dip schoon te maken. Dit kan de kleine stenen beschadigen en de stenen kunnen er door los raken. Maak de sieraden schoon met een zachte sieraden doek. Bewaar de sieraden in een zachte doek of zuurvrij papier (zakdoek of keukenrol).

Gouden sieraden

 

Gouden sieraden kunt u het beste schoonmaken met een sopje van groene zeep. Meng wat groene zeep met lauwwarm water en doe uw gouden sieraden vervolgens in een zeef en hang ze in het sopje. Zijn de sieraden erg vies? Laat ze dan eerst een half uurtje weken. Hierna kunt u ze schoon borstelen met een tandenborstel. Belangrijk dat u een borstel met zachte haren neemt.

Schoonmaken met een tandenborstel

Algemene zorg voor vintage juwelen

 

Als u uw sieraden goed bewaard dan gaan ze een stuk langer mee en kunt u er dus veel langer van genieten. Het beste om sieraden te bewaren is in een sieraden doos met verschillende vakjes dat volledig bekleed is met een zachte stof. Kleine stoffen zakjes om sieraden in te doen zijn ook erg handig om de sieraden in te bewaren. Het wordt afgeraden om de sieraden voor een lagere tijd in plastic te bewaren. Als u de sieraden mee neemt op reis bijvoorbeeld dan moet u de sieraden ook goed verpakken. Over het algemeen zijn haarsprays en parfums schadelijk voor de sieraden. Zilver dip en andere chemische middelen voor de reiniging van de sieraden kunt u beter niet gebruiken omdat deze vaak te agressief zijn.

  • Juwelen poetsdoek; voor gouden en zilveren sieraden