Logo Diamant Juweelwinkel

GOUDWINNING EN MILIEU

Er wordt jaarlijks vele duizenden kilo’s goud gewonnen en voor vele arme landen is het vinden van dit gele edelmetaal zelfs van levensbelang.
Maar wat zijn de gevolgen van deze, vaak illegale, goudwinning voor het milieu en zal op den duur zelfs ons klimaat worden aangetast door deze goudwinning?
Of sterker nog, is dit zelfs al gebeurt en zijn sommige kenmerken van de wereldwijde klimaatverandering rechtstreeks terug te leiden naar de goudindustrie?

Gevolgen goudwinning voor het milieu

Open pit mijn in RoemenieDe goudindustrie staat in de top-5 van grootste industrieën ter wereld, gevolg hiervan is dat de gevolgen voor het milieu duidelijk zichtbaar zijn in vooral de armere en minder ontwikkelde gebieden in de wereld.

De duidelijkste milieuschade is natuurlijk het ontbossen van de regenwouden in Zuid-Amerika, want om het goud in de grond te kunnen vinden en een infrastructuur aan te kunnen leggen moeten er eerst duizenden bomen worden gekapt.

Maar de grootste klap voor de natuur wordt aangericht door het gebruik van chemicaliën om het goud uit de grond te halen en het goud van de waardeloze grond te kunnen scheiden.

Bij grotere goudmijnen wordt het uiterst giftige cyanide gebruikt om het goud uit de grond te kunnen halen en kwik, een eveneens giftige stof, gebruikt om het goud van de grond te scheiden.

Wiens schuld is het?

Het is moeilijk om een schuldige aan te wijzen, hiervoor moet eerst onderscheid worden gemaakt tussen grootschalige industriële goudwinning en kleinschalige (vaak illegale) goudwinning die vaak nog op de ouderwetse manier met een goudpan goud zoeken.

Het is te makkelijk om te concluderen dat de schuld alleen maar bij de kleinschalige goudmijnen ligt omdat de grote jongens in al hun stappen gecontroleerd worden. Want immers als het fout gaat op een grote goudmijn dan gaat het ook goed fout, zoals bij de Gold King goudmijn in Colorado.

Op 5 augustus 2015 lekte er ongeveer 1 miljoen liter vervuild water uit de goudmijn in de Animas River die daarna wekenlang bruin/oranje kleurde door de gifstoffen.

Maar dit soort rampen zitten de overheden dan ook meteen bovenop en dat kan niet gezegd worden van alle kleine milieurampen die zich dagelijks afspelen op de talloze kleinschalige goudmijnen in Afrika en Zuid-Amerika.
Hier is de regulering en het toezicht van de overheden vaak ondermaats, of ze weten überhaupt niet eens van het bestaan van de goudmijnen.

Mogelijke gevolgen voor de lange termijn

Wanneer er in een gebied langdurig goud wordt gewonnen met behulp van gifstoffen is het bijna onontkoombaar dat deze chemicaliën in de grond terecht zullen komen en voor langdurige vervuiling zullen zorgen.

Dit kan vooral een grote impact hebben voor bevolkingsgroepen die vertrouwen op een visdieet, zij zullen na verloop van tijd ernstige gezondheidsklachten ontwikkelen.

Vervuild afvalwater van de goudmijnen komen vaak in de rivieren of uiteindelijk in de zee terecht, waar deze gemeenschappen de vissen weer zullen vangen en opeten, inclusief de schadelijke stoffen waarvan de vis zich heeft gevoed.
Maar ook de ontbossing is een groot probleem in deze vaak extreem afgelegen en onherbergzame gebieden.
Door het kappen van al deze bomen komt de bodem bloot te liggen en ook dit kan de flora en fauna in die gebieden ernstig beschadigen.

Wordt er iets aan gedaan?

De vraag of er wel iets tegen ondernomen wordt is een pijnlijke vraag voor veel landen, omdat ze er simpelweg geen budget en geen mankrachten voor hebben.

Voor vele overheden in vooral Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse landen is de illegale goudwinning een doorn in het oog, de keren dat ze de illegale goudzoekers wel op heterdaad betrappen wordt er vaak ook met harde hand opgetreden.

Echter door veel landen is wel de stap gezet om alleen nog Fairtrade goud te kopen, hierbij worden goudzoekers opgeleid en beschermd tijdens hun werk in de goudmijnen door bijvoorbeeld een organisatie als Solidaridad.

Zij zorgen er niet alleen voor dat de mijnwerkers veilig en onder goede omstandigheden kunnen werken, maar misschien wel net zo belangrijk dat ze een eerlijke prijs krijgen voor het gewonnen goud.

Nadeel hiervan is natuurlijk weer dat er altijd landen zullen zijn die zullen profiteren van het goedkopere goud uit de illegale goudmijnen in de regenwouden.

Tweedehands is ook recycling

Wij van Juweelwinkel.nl zijn ook erg begaan met de natuur en onze planeet. Tweedehands is eigenlijk ook een soort van recycling. Alle gouden sieraden die wij verkopen zijn namelijk gedragen. Wij knappen de sieraden weer op, maken ze schoon en geven ze een tweede kans.

In het schoonmaakproces gebruiken wij geen chemicaliën. Ons verpakkingsmateriaal bevat geen plastic en wij verkopen geen nieuwe (massa geproduceerde) sieraden.

Op deze manier proberen wij ook onze bijdrage te leveren aan de natuur!

Koop tweedehands sieraden in plaats van nieuw!

Vintage gouden sieraden verkopen
Vintage gouden sieraden verkopen