WAT ZIJN DIAMANTEN WAARD?
Dat diamanten heel veel waard kunnen zijn zal voor veel mensen niets nieuws zijn. Het zijn erg zeldzame edelstenen die bekend staan om hun schoonheid. Iedere diamant is uniek, en daarom kunnen diamanten flink van elkaar verschillen in kwaliteit, en dus ook in waarde.
Maar hoe wordt de waarde van zo’n diamant nou eigenlijk bepaald, en hoe weet je of een diamant echt is en geen namaak? Hier lees je alles wat je moet weten over diamanten.
PRESSURE MAKED DIAMONDS
Laten we beginnen met de basis: wat is een diamant nou eigenlijk? Als we praten over diamanten, weet iedereen dat we het hebben over een waardevolle witte edelsteen, al weten maar weinig mensen hoe een diamant in de natuur ontstaat.
Wanneer koolstof voor langere tijd onder hoge druk en hoge temperaturen komt te staan, wordt het als het ware samengeperst tot diamant. In de natuur gebeurt dit zo’n 140 tot 190 kilometer onder de grond. De stenen blijven vaak diep onder de grond, maar kunnen door vulkanische activiteit dichter bij het aardoppervlak komen, zodat mensen erbij kunnen en ze gedolven kunnen worden.
DE EERSTE DIAMANTEN
India was het eerste gebied waar diamanten werden gedolven. Dit gebeurde al rond 800 voor Christus. Alexander de Grote was in de vierde eeuw voor Christus de eerste die de diamanten uit India naar Europa bracht.
Pas in de late 14e eeuw na Christus zorgden nieuwe handelsroutes ervoor dat er actief werd gehandeld in diamanten door Europeanen. Dit zorgde ervoor dat de eerste slijpindustrie van diamanten van Europa ontstond in Venetië. Het duurde echter nog een lange tijd voordat diamanten werden gebruikt in sieraden.
DIAMANTEN IN SIERADEN
In de 17e eeuw was de diamantslijpindustrie beter ontwikkeld, en in deze tijd werden diamanten vaker in juwelen verwerkt. Omdat diamanten in deze tijd enorm zeldzaam waren, werden deze juwelen enkel door de rijkste burgers en adel gedragen.
In de 19e eeuw werden diamanten op steeds meer plekken gevonden (zoals in Afrika en Brazilië), wat ervoor zorgde dat diamanten minder zeldzaam werden. In deze tijd konden steeds meer burgers van hogere klasse juwelen met diamanten dragen.
In de 20e eeuw groeide de productie in diamanten enorm, en specialiseerde de slijpindustrie zich verder door de ontwikkeling van nieuwe technieken. In deze tijd werden juwelen met diamanten ook betaalbaar voor het grote publiek.
WAT MAAKT DIAMANT BIJZONDER?
Diamant heeft een aantal unieke eigenschappen ten opzichte van andere edelstenen. Om te beginnen is diamant voor zover bekend het hardste materiaal dat in de natuur voorkomt. Hierdoor blijft de steen ook zo lang mooi. Daarbij is diamant een relatief zeldzame steen, en kost het veel werk om het uit de grond te halen.
Maar voor veel mensen de belangrijkste eigenschap van diamant is zijn schoonheid. Een goed geslepen en zuivere diamant heeft een prachtige helderheid en fonkelt in het licht.
WAARDE VAN DIAMANTEN
Zoals eerder gezegd, is iedere diamant uniek, en kunnen diamanten onderling flink van elkaar verschillen in kwaliteit. De waarde van diamanten wordt bepaald aan de hand van de 4 C’s:
- Carats: karaats, ofwel het gewicht van de diamant. Grotere diamanten zijn zeldzamer, en zijn dus per gram ook meer waard.
- Colour: De kleur van de diamant, of beter gezegd, de kleurloosheid van de diamant. Want hoe minder kleur er in de diamant zit, des te meer hij waard is. Diamanten met een lichtgele gloed zijn van lagere kwaliteit
- Clarity: De zuiverheid van de diamant. Vrijwel iedere diamant heeft ook zijn onzuiverheden. Hoe minder onzuiverheden er zichtbaar zijn, des te meer de steen waard is.
- Cut: De manier waarop de diamant geslepen is. Niet alleen de vorm van de steen is van belang, maar ook de kwaliteit van het slijpen.
Is mijn diamant echt?
Diamanten zijn kostbare stenen, en worden daarom vaak nagemaakt. Een diamant heeft echter een aantal unieke eigenschappen waaraan je kunt herkennen of hij echt is of niet.
De beste manier om erachter te komen dat je met een echte diamant te maken hebt is door hem te testen op hardheid. Een echte diamant heeft de maximale score op de hardheidsschaal van Mohs, namelijk 10. Hieraan herken je of de diamant echt is. Je kunt diamanten laten testen op hardheid bij een specialist of een juwelier.
Er zijn ook manieren om er zelf achter te komen of een diamant echt is of niet, zoals het controleren of het licht breekt. Als je de steen op een stukje tekst legt en je kunt de tekst door de steen heen lezen, dan is het geen echte diamant. Een echte diamant breekt het licht namelijk zodanig dat de tekst onleesbaar zou moeten worden.